Венерически болести

човешки папиломен вирус

choveski papilomen virus

човешки папиломен вирус

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ГЕНИТАЛНАТА HPV ИНФЕКЦИЯ?
Причинява се от човешки папиломен вирус – Human Papilloma Virus. Има повече от 40 типа HPV, които могат да инфектират мъжките и женските полови органи, както устната кухина, гърлото, ануса и ректума. Повечето от инфектираните дори не знаят за този факт.
Виж повече

урогенитална микоплазмена инфекция

urogenitalna mikoplazmena infekciq

Урогенитална микоплазмена инфекция

КАКВО Е MYCOPLASMA GENITALIUM?
M. genitalium е микроорганизъм, който за пръв път е изолиран от уро-гениталният тракт през 1980г. При мъжете, заедно с Chlamydia trachomatis е най – честата причина за негонококов уретрит. При жените често се среща във връзка с бактериална вагиноза или цервицит. Повечето m. genitalium инфекции обаче са асимптоматични. Много често се установява асоциация на микоплазми с други полово предавани инфекции – Chlamydia trachomatis, Neisseria gonorrhoeae, Trichomonas vaginalis, Gardnerella vaginalis и др.
Виж повече

спин

spin

спин

КАКВО Е СПИН?
СПИН е инфекциозна болест, причинена от вируса на човешкия имунен дефицит HIV (Human immunodeficiency virus). Попаднал в организма, той убива клетките на имунната система и по този начин унищожава способността на организма да се бори с инфекции и някои видове рак.
Около 40 милиона души в момента живеят с HIV инфекция, а около 25 милиона вече са починали. В България са регистрирани около 1500 ХИВ – позитивни лица.
Виж повече

кандидоза

kandidoza

Кандидоза

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ГЕНИТАЛНАТА КАНДИДОЗА?

Гениталната кандидоза е заболяване на женските гениталии и на пениса при мъжа, причинено от дрождеподобни гъби от род кандида, най – често Candida albicans.
Виж повече

баланити

balanit

баланит

КАКВО Е БАЛАНИТ?
Balanitis е възпаление на главичката на половия член (glans penis). Обикновено се съчетава с възпаление на препуциума (posthitis) – balanoposthitis. Баланита е чест при необрязаните мъже, докато при обрязаните е рядкост. Дължи се както на инфекциозни, така и на неинфекциозни фактори. По – чест е при пациенти с фимоза и захарен диабет. Хроничните баланопостити са предразполагащ фактор за развитие на баланитис склеротика облитеранс.
Виж повече

хламидиаза

hlamidiaza hlamidia

хламидиаза хламидия

КАКВО Е ХЛАМИДИАЗА?
Хламидиазата е честа полово предавана болест, причинена от Chlamydia trachomatis, която причинява уретрит при мъжа и уврежда женските репродуктивни органи. Независимо, че симптомите при жената са слаби или липсват, хламидията причинява сериозни увреждания, включително стерилитет, които протичат сляпо, преди жената да разбере за проблема.
Виж повече

генитален херпес

genitalen herpes

генитален херпес

КАКВО Е ГЕНИТАЛНИЯТ ХЕРПЕС?
Гениталният херпес е полово предавана болест, причинена от Herpes simplex virus тип 1 или Hepres simplex virus тип 2.Повечето генитални херпеси се причиняват от тип 2. Повечето индивиди нямат никакви или имат съвсем слаби симптоми на херпесна инфекция. При поява на обрив той обикновено е от едно или няколко мехурчета върху зачервена основа по половите органи или около ануса. Мехурчетата се пукат и засъхват под формата на малки корички. Рецидив настъпва след седмици, месеци или години, като субективните усещания са по–леки и обривите преминават по–бързо отколкото при първичната инфекция.
Виж повече

трихомоназа

trihomoniaza

трихомониаза

КАКВО Е ТРИХОМОНАЗАТА?
Трихомоназата е полово предавана инфекция, причинена от протозоен паразит, наречен Trichomonas vaginalis. Протича остро, хронично или безсимптомно
Виж повече

сифилис

sifilis

сифилис

КАКВО Е СИФИЛИС?
Сифилис е полово предавана болест, причинена от бактерия – Treponema pallidum. Нарича се великия имитатор, защото симптомите при сифилиса често са неразличими от много други заболявания.
Виж повече

заразни молуски

zarazni moluski

заразни молуски

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ ЗАРАЗНИТЕ МОЛУСКИ?
Заразните молуски (molluscum contagiosum) са кожни обриви, причинени от вирус, подобен на вариолния. Засягат се деца и млади хора. Заразяването става от човек на човек пряко или чрез използване на общи кърпи и дрехи. Освен това при пипане на обрива и след това на други части на тялото, молуските се разпространяват и в тази област – автоинокулация. Същото се получава при бръснене или бърсане с кърпа. Инкубационният период е от две седмици до два месеца. Най – често заразяването става при деца в детските градини или при полови контакти при възрастни. При деца с молуски по половите органи и ануса трябва да се провери за евентуална сексуална злоупотреба. Въпреки това не всички генитални лезии са възникнали по полов път.
Виж повече

гонорея

gonoreq triper

гонорея / трипер

КАКВО Е ГОНОРЕЯ?
Гонореята е полово предавана болест, причинена от бактерия, наречена Neisseria gonorrhoeae. Развива се добре в пикочния канал (уретра) при жената и мъжа, цервикса, матката и фалопиевите тръби при жената, както и в устата, фарингса, ануса и очите.
Виж повече

уретрити

uretrit

Уретрит

КАКВО Е УРЕТРИТ?
Уретрит е възпаление на уретрата (тръбата, която започва от пикочния мехур и свършва в края на пениса). Когато причинителя на уретрита не са гонококи или не може да се диагностицират хламидия, микоплазма, трихомонас или друга полово предавана инфекция, тези уретрити се наричат негонококови уретрити (катари).
Мъжете на възраст между 20 и 35 години са най – изложени на риск от развитие на инфекциозни уретрити, както и мъжете, които имат множество сексуални партньори или тези с рисково поведение, практикуващи анален секс и неизползващи презервативи.
Виж повече

бактериална вагиноза

bakterialna vaginoza vaginit

бактериална вагиноза вагинит

КАКВО Е БАКТЕРИАЛНА ВАГИНОЗА?
Бактериалната вагиноза е инфекция на влагалището без възпалителен характер, при която нормалната флора (лактобацили) се замества с анаеробни бактерии в големи количества – Gardnerella vaginalis, Mobiluncus и Micoplasma. Обикновено се съпровожда от течение с неприятна миризма.
Виж повече