Кожни болести

розов лишей (питириазис розеа)

rozov lishei

Розов лишей

Розовият лишей представлява остро кожно заболяване със сезонен характер. Най-често то се развива през есенно-зимния и пролетния сезон.
Виж повече

БУЛОЗНИ ДЕРМАТОЗИ

пемфигус вулгарис

пемфигус вулгарис

пемфигус вулгарис

Пемфигус вулгарис е рядко и тежко кожно заболяване ,при което се развиват болезнени, мехури на кожата ,също и по лигавиците на устата,гърлото,носа,ануса, гениталиите.Мехурите са хлабави и лесно се спукват ,като остават болезнени незарастващи ерозии.След лечение, не може да се предскаже кога ще има нов рецидив и колко тежък ще е той.
Виж повече

Рак на кожата

рак на кожата

Рак на кожата

Рак на кожата или кожен карцином е злокачествен тумор на кожата.
Виж повече

еризипел / червен вятър

Еризипел / червен вятър

Еризипел

Еризипел е възпаление на кожата и лимфната система, причинено от бактерии.
Виж повече

вирусни брадавици

virusni-bradavici

вирусни брадавици

Какво представляват брадавиците?

Брадавиците са доброкачествени разраствания на кожата, причинени от вирусна инфекция в повърхностния слой на кожата. Вирусите, които предизвикват брадавици се наричат човешки папиломни вируси (ЧПВ).
Виж повече

бенки / меланоцитни невуси

benki

бенки

Дефиниция

Бенките (меланоцитни невуси) са надигнати или на нивото на кожата образувания с променен цвят, които могат да се срещнат във всички части на тялото.
Виж повече

псориазис

psoriazis

Псориазис

Псориазисът е хронично, възпалително заболяване. Съществуват различни методи на лечение намаляващи тежестта на симптомите и подобряващи качеството на живот на пациента. Честотата на заболяването е от 1 до 3 процента от населението.
Виж повече

херпес зостер

herpes zoster

херпес зостер

Херпес зостер е болезнен обрив по кожата, причинен от вируса на варицелазостер.
Виж повече

Скабиес(Краста)

herpes zoster

Скабиес(Краста)

В медицинската литература крастата е известна с името „скабиес”. Това е инфекция, която се предава от човек на човек при директен контакт и се предизвиква от вид кърлеж.
Виж повече

витилиго

vitiligo

Витилиго

Витилигото е кожно заболяване, при което се наблюдава загуба на пигмент и поява на бели петна. Може да се засегне всяка част на тялото, най-често двустранно. Заболяването засяга предимно кожата на лицето, устните, крайниците и гениталиите.
Виж повече

дерматомикози

dermatomikoza

Дерматомикоза

КАКВО Е ДЕРМАТОМИКОЗА?

Дерматомикозите са повърхностни гъбични инфекции на кожата, причинени от трите рода дерматофити – трихофития, микроспория и епидермофития.
Виж повече

лихен планус

lihen-planus

Лихен планус

Лихен планус е често срещано заболяване, което засяга кожата, лигавицата на устната кухина или и двете. То засяга около един процент от населението.Не се унаследява.Не е форма на рак.
Виж повече

перорален дерматит

peroralen dermatit

Перорален дерматит

Какво представлява периоралният дерматит

Периоралният дерматит е често срещан кожен проблем, който засяга предимно млади жени. Понякога може да се наблюдава при мъже и деца.
Виж повече

атопичен дерматит /невродермит/

atopichen dermatit

Атопичен дерматит

Атопичният дерматит (АД) е често срещано заболяване по целия свят. Термините „екзема“ или „дерматит“ се използват за описание на определени състояния на кожата, включително алергичен контактен дерматит и нумуларен дерматит. Екземата може да протича със зачервяване, формиране на мехурчета, подмокряне, залющване, задебеляване на кожата и сърбеж.
Виж повече

себореен дерматит

seboreen dermatit

Себореен дерматит

Себорейният дерматит е често срещано хронично възпаление на кожата, протичащо със зачервяване и образуване на жълтеникави, мазни люспи.
Виж повече

акне

akne

Акне

Acne е често срещано възпалително заболяване на космено-мастния фоликул.
Виж повече

Мултиформена еритемa

Мултиформена еритемa

Мултиформена еритемa

Мултиформената еритема е кожно-лигавичнo заболяване, с полиетиологична генеза, която протича с полиморфни обриви по кожата (най-разнообразни) и засяга много често видимите лигавици и сравнително рядко други органи и системи.
Виж повече

Лаймска болест

Лаймска болест

Лаймска болест

Лаймската болест е инфекциозно заболяване и се причинява от специфичен микроб –borrelia burgdorferi.
Виж повече