Розов Лишей / ПИТИРИАЗИС РОЗЕА

Розовият лишей представлява остро кожно заболяване със сезонен характер. Най- често то се развива през есенно-зимния и пролетния сезон.

Причина за заболяването

Причинителят не е установен. Предполага се, че той е от вирусен /изолиран е човешки херпесен вирус 7/HHV-7/ или бактериален произход.Съществува и схващане ,че може да бъде и контактна алергия/поради честата му поява след обличане на ново неизпрано бельо или дрехи.

Имунитет

След преболедуване остава траен имунитет.Наблюдавани са изключително редки рецидиви/след 7-10 години/ Установени са единични случаи на предаване на болестта от болни на здрави лица.

Клинична картина

Заболяването започва внезапно с поява на едно петно с големина 2-5 мм, с розово-червен цвят и леко надигнат ръб. Почти в половината случаи то се локализира по кожата на туловището. След няколко дни до две седмици петното добива формата на медальон или пръстен, поради растежа в периферията и оздравяване в центъра. Това първо петно се нарича майчина плака. След това се появяват множество розовочервени петна, покрити със сиво-белезникави фини люспички. Петната се разполагат симетрично,като по гърба наподобяват клоните на елха. Освен по кожата на гърба, те се локализират и по гърдите, корема и врата, много рядко по лицето и долните крайници. Размерите им са от лещено зърно до 1-2 см. Лигавиците не са засегнати.Обикновено болните почти нямат неприятни усещания. Заболяването засяга лица в млада възраст (15 до 35 години) и трае 6 седмици/ако не се щади кожата ,розовия лишей се иритира и може да продължи до няколко месеца./ Постепено обривните петна завяхват и на тяхно място остават хиперпигментирани места, които впоследствие придобиват цвета на околната здрава кожа.

Диферинциална диагноза

Заболяването трябва да се разграничи със вторичен стадии на сифилис /много честа и опасна грешка от лекарите не дерматолози./ Също и от псориазис,себорейна екзема.

Лечение

Премахват се външните дразнители (избягване на употреба на сапун и гореща вода, на вълнено белъо и дрехи). Локално се използват пудри и разтвори с антивъзпалителни средства, кортикостероидни мехлеми и антихистаминови препарати. Лечението се провежда под контрол и наблюдение на дерматолог.