ЛЕВКОПЛАКИЯ

Левкоплакията (Leucoplakia) представлява наличие на бели плаки, вследствие разрастване и вроговяване на епитела на лигавиците, които са ясно ограничени и много трудно отделящи се и засягат устната кухина, ларинкс и половите органи. Заболяването е преканцероза. Боледуват предимно възрастни мъже.

ПРИЧИНИ ЗА ПОЯВАТА НА ЛЕВКОПЛАКИЯ
Левкоплакията представлява неспецифичен отговор на лигавицата спрямо външни агенти при определена готовност. Причините за възникването и са неизвестни. Тютюнопушенето, алкохолизмът, хроничните дразнения, кандидозата, вирусните инфекции, хормоналния дисбаланс и хиповитаминоза А, Б и Е са фактори, които повишават риска от развитие на левкоплакия.
Дългата употреба на цигари, лули, пури, дъвченето на тютюн причинява вроговяването на епитела на лигавицата. Тютюнът и алкохолът съдържащт редица химически дразнители, които могат да стимулират образуването на белите плаки. Механични дразнения в устната кухина могат да се получат от счупени зъби и неправилно поставени протези, както и хапене на бузите.
Левкоплакия в устната кухина. Тук се отнасят белите петна на оралната мукоза, които не могат да бъдат премахнати и не се свързват с определено заболяване. Засяга се лигавицата на устните, бузите, подеизичната област и венците .
Плаките се разполагат двустранно и симетрично. Левкоплакичните полета са много разнообразни – от малки, добре разграничени бели петна, които наподобяват капка от свещ до широки бели или белезникави, опалесциращи плаки.
Това са симптомите на простата левкоплакия – leucoplakia simplex. Освен нея съществуват и брадавицовидна – leucoplakia verrucosa, с изразена хиперкератоза. Лезиите са с брадавицовидна повърхност.
Ерозивна левкоплакия – leucoplakia erosiva протича с по-ясно изразени възпалителни реакции, поради наличието на цепки, ерозии и язви.
Левкоплакия на небцето. Първоначално се наблюдава потъмняване на епитела, той става бяло-сивкав и задебелява. Върху него се открояват червеникави петънца, представляващи зачервените отвърстия на слюнчени жлези – leucoplakia punctata palati.
Leucoplakia papulosa – по- рядка форма, образуват се папулозни бели хиперкератози с големина на леща. Левкоплакията на небцето, особено пунктатната форма е по-честа у пушачи.
Левкоплакия на езика. Започва с появата на блестящи бели петна. След време те се сливат и сформират плътни бяло-сивкави участъци. Повърхността на езика е неравна и насечена от множество цепки. Тези изменения по-често водят до развитие на ракови образувания.
Левкоплакия на пениса. За рисков фактор се смята човешкият папиломен вирус при необрязани мъже. Клинично се представя от една или няколко бели папули или плаки с тенденция към сливане по гланса и препуциума.
Левкоплакия на вулвата. Представлява белезникава или сребриста, блестяща плака, засягаща външните полови органи при жени в менопаузата. Протича безсимптомно. Среща се рядко и диагнозата се поставя често от гинеколози.
Левкоплакия на шийката на матката. Представлява зона на кератинизацията и удебеляване на маточната шийка, която се характеризира с наличие на белезникава плаки, извисяващ се над цервикалната лигавица.
Причините за левкоплакия на шийката на матката могат да бъдат HPV-инфекция, хормонални нарушения, травматични увреждания. Обикновено няма субективни оплаквания, установява се при гинекологичен преглед. Представя се като белезникава плака в областта на маточната шийка.

ДИАГНОЗА НА ЛЕВКОПЛАКИЯТА
Най-точно диагнозата се поставя чрез биопсия и хистологично изследване. Вземат се предвид и редица фактори, които са характерни за злокачественост на образуванието. Това са формата, размерите и промяна в оцветяването на ядрото, особености в подреждането на клетките.

УСЛОЖНЕНИЯ ПРИ ЛЕВКОПЛАКИЯТА
Злокачествените трансформации варират от между 1 и 20%. Симптоми за злокачествена трансформация са неравна повърхност, разязвяване, оформени възелчета, наличие на твърди консистенции. Основен белег на злокачественост са грубите уплътнения, които са заобиколени от зачервена изтъняла периферия.

ЛЕЧЕНИЕ НА ЛЕВКОПЛАКИЯТА
Тъй като левкоплакията представлява преканцерогенен процес, навременно лечение може да предотврати рак в по-късна възраст. За да се отстрани левкоплакията се прибягва до оперативно лечение, криоблация или лазертерапия. Възстановяването след оперативната намеса е бързо, но след това се препоръчват редовните прегледи при специалист, поради опасност от рецидивиране.