Бактериална вагиноза

КАКВО Е БАКТЕРИАЛНА ВАГИНОЗА?

Бактериалната вагиноза е инфекция на влагалището без възпалителен характер, при която нормалната флора (лактобацили) се замества с анаеробни бактерии в големи количества – Gardnerella vaginalis, Mobiluncus и Micoplasma. Обикновено се съпровожда от течение с неприятна миризма.

КОЛКО ЧЕСТА Е БАКТЕРИАЛНАТА ВАГИНОЗА?

Бактериалната вагиноза е една от най–честите вагинални инфекции.

КОИ СА ПРИЧИНИТЕ ЗА ПОЯВАТА НА БАКТЕРИАЛНА ВАГИНОЗА?

Най – често се появява след полов контакт. Мъжете обикновено са преносители, без да развиват симптоми.
Фактори, които увреждат нормалните бактериални лактобацили също водят до развитие на бактериална вагиноза. Това са употребата на вагинални душове, прием на контрацептиви и антибиотици, климакс.

КАКВИ СА СИМПТОМИТЕ НА БАКТЕРИАЛНА ВАГИНОЗА?

Жени с бактериална вагиноза имат течение с неприятна миризма (на развалена риба). По време и след полов акт тази миризма се усилва. Понякога има сърбеж по гениталиите и парене при уриниране. Повечето жени с бактериална вагиноза нямат обаче никакви симптоми.
Понякога мъжете, които са партньори на жени с бактериална вагиноза се оплакват от известен дискомфорт в пикочния канал, залющване по главичката на пениса и препуциума и неприятна миризма.

КАКВИ СА УСЛОЖНЕНИЯТА ПРИ БАКТЕРИАЛНА ВАГИНОЗА?

По–голям риск от заразяване с други полово предавани инфекции, по – голям риск от усложнения при раждане и хирургически манипулации.

КАК СЕ ДИАГНОСТИЦИРА БАКТЕРИАЛНАТА ВАГИНОЗА?

Взима се вагинален секрет, а при мъжа – уретрален. На микроскоп се наблюдава препарат, оцветен с метиленово синьо. Наблюдават се така наречените ключови клетки (clue cells). Това са епителни клетки, покрити с огромно количество анаеробни бактерии.

КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ ОТ БАКТЕРИАЛНА ВАГИНОЗА?

Трябва да се лимитира броя на половите партньори, да се използва презерватив. Презервативът трябва да се постави в самото начало на интимния контакт, защото при бактериална вагиноза се засягат и външните полови органи и при допир може да се осъществи заразяването.

КАК СЕ ЛЕКУВА БАКТЕРИАЛНАТА ВАГИНОЗА?

Metronidazole 2x500mg p.o, Metronidazole gel или glob. Metronidazole 2,0 p.o. за партньора.