Сифилис

КАКВО Е СИФИЛИС?

Сифилис е полово предавана болест, причинена от бактерия – Treponema pallidum. Нарича се великия имитатор, защото симптомите при сифилиса често са неразличими от много други заболявания.

КАК СТАВА ЗАРАЗЯВАНЕТО СЪС СИФИЛИС?

Заразяването става по полов път като първичните обриви са главно по външните гениталии, вагина, анус, ректум, устни или устна кухина. Много рядко заразяването може да стане извън полово, главно при наличие на вторични сифилитични лезии в устната кухина и съответно при контакт със замърсени чаши и прибори.

КАКВИ СА СИМПТОМИТЕ ПРИ СИФИЛИС?

Много хора, заразени със сифилис нямат никакви симптоми с години, което води до риск за късни усложнения, поради нелекуваната инфекция. Независимо, че заразяването става от болен с лезии в първи или втори стадий, много често тези лезии остават неразпознати.
Болестта протича в три стадия, с ремисии и екзацербации.

Първи стадий
Първият признак на болестта е ulcus durum, развиващ се на мястото на контакта (полови органи, анус, устни) с инкубационен период от 3 седмици. Представлява овална червена ерозия с хрущялна плътност (установява се, като се обхване с два пръста). Около 1 седмица след появата на ulcus durum, се увеличават регионалните лимфни възли (най–често ингвинални). Улкуса трае около 3 до 6 седмици и заздравява без лечение. Ако обаче не се проведе подходящо лечение, болестта преминава във втория стадий.

Втори стадий
Характерни за втория стадий са обриви по кожата и лигавиците. Най – често това са розово – червени петна, наречени розеоли, които обхващат тялото, особено страничните му части и по – малко крайниците. Други характерни обриви са плътни папули, обхващащи тялото, дланите и ходилата. Характерен белег е т.нар. Огърлица на Венера – това са бели петна на фона на по – тъмна кожа в областта на шията. Понякога е налице косопад – Alopecia syphyllitica.
Понякога има повишена температура, увеличени лимфни възли, главоболие.
Тези обриви преминават и без лечение, но седмици или месеци след това се появяват обриви, характерни за рецидивиращия вторичен сифилис. Главно се засягат лигавиците на устната кухина (мукозни плаки) и на половите органи (плоски кондиломи). Това са и най – заразните обриви. Без лечение болестта преминава в следващия стадий.

Късен и Латентен стадий
Латентния стадий започва, когато първичните или вторични симптоми изчезнат. Този латентен стадий може да продължи с години.
Късният стадий се развива в около 15% от болните, които не са лекувани и може да се появи след 10 и повече години след заразяването. В късния сифилис се засягат мозъка и абсолютно всички вътрешни органи.

КАК СИФИЛИСЪТ ЗАСЯГА БРЕМЕННАТА ЖЕНА И ПЛОДА?

Болестта се предава от бременната жена на плода.

КАК СЕ ДИАГНОСТИЦИРА СИФИЛИС?

Диагнозата се поставя чрез кръвен тест при установяване на сифилитични антитела, които се появяват скоро след инфекцията. Тези антитела са два вида – специфични и неспецифични.
По – често се използват реакции с неспецифични антитела. Това е известната реакция на Wassermann и модифицираният RT (rapid test). Тези неспецифични реакции могат да бъдат фалшиво положителни – при бременни, употреба на алкохол, някои заболявания.
За да се постави точна диагноза, при наличие на положителна неспецифична реакция, се извършва специфичен тест. Най – често това е TPHA(treponema pallidum haemagglutination assay).
След проведеното успешно лечение, реакцията на Васерман се негативира след около една година, а TPHA може да остане положителна(обикновено един плюс) до края на живота на пациента.
За това положителен тест не винаги означава боледуване от сифилис. В такъв случай потърсете консултация с опитен венеролог.

КАК СЕ ЛЕКУВА СИФИЛИСЪТ?

Сифилисът се лекува лесно в неговият ранен стадий. Обикновено при пациенти с инфекция до 1 година достатъчна е еднократна мускулна инжекция с Benzathin benzylpenicillin 2,4 млн. Е.
Алтернативно лечение е Doxycycline 2х100мг. за 14 дни или Erythromycin 4х500 мг. за 14 дни.
При пациенти със сифилис повече от една година се налага допълнително лечение.

КАК МОЖЕМ ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ ОТ СИФИЛИС?

Най – сигурният начин да избегнем сифилис, както и всички други полово предавани инфекции е да се въздържаме от полов контакт или да поддържаме моногамна връзка с партньор, който е тестван и се знае, че не е инфектиран.
Избягването на употребата на алкохол и наркотици също помагат в превенцията, защото тези активности водят до рисково сексуално поведение.
Трябва да се знае, че употребата на кондом не изключва риска от заразяване, защото обривите при сифилис много често се появяват в непокритите от кондома зони.
Измиването на половите органи, уринирането или използването на вагинален душ не оказват никакъв превантивен ефект срещу сифилис или другите полово предавани болести.