Трихомоназа

КАКВО Е ТРИХОМОНАЗАТА?

Трихомоназата е полово предавана инфекция, причинена от протозоен паразит, наречен Trichomonas vaginalis. Протича остро, хронично или безсимптомно

КОЛКО ЧЕСТА Е ТРИХОМОНАЗАТА?

Преди двадесет години, като започнах работа като венеролог, беше най – честата полово предавана инфекция, но вече се среща значително по – рядко в сравнение с хламидиазата, бактериалната вагиноза, кандидозата.

КАК СТАВА ЗАРАЗЯВАНЕТО С ТРИХОМОНАС?

Заразяването става от инфектирания на неинфектиран партньор по време на полов акт. При жени най – често се засяга долния генитален тракт – вулва, вагина, уретра, а при мъжа – уретрата. По време на секс паразита преминава от пениса към вагината или обратно, или от вагина към вагина.Рядко паразита инфектира други части на тялото като ръце, уста или анус.

КАКВИ СА СИМПТОМИТЕ ПРИ ТРИХОМОНИАЗА?

Около 70% от заразените изобщо нямат никакви симптоми. Обикновено симптомите се появяват 5 до 28 дни след контакта, при някои пациенти и доста по–късно.
Мъжете усещат сърбеж и дразнене в пикочния канал, парене при уриниране или след еякулация. Налице е уретрално течение – трихомоназен уретрит. Характерен е и ерозивният трихомоназен баланопостит – наличие на малки яркочервени ерозии и улцерации с отделяне на серозна течност и белезникав налеп около тях по гланс пенис и препуциум.
Жените имат парене, сърбеж, зачервяване на гениталиите, дискомфорт при уриниране, вагинално течение с неприятна миризма или нежелание да правят секс.
Без лечение инфекцията може да продължи месеци или години.

КАКВИ СА УСЛОЖНЕНИЯТА ПРИ ТРИХОМОНИАЗА?

Класическото усложнение е простатит при мъжа.
Трихомоназата увеличава риска от заразяване с други полово – предавани инфекции, особено СПИН.

КАК СЕ ДИАГНОСТИЦИРА ТРИХОМОНАЗАТА?

При жената се взима секрет от шийката на матката и влагалището и се наблюдават подвижни трихомони на нативен препарат ( с една капка физиологичен разтвор). Проблема е, че при мъжа (взима се материал от уретрата) трихомоните губят своята подвижност и на нативен препарат не могат да се различат от левкоцитите.
Потвърждаването става културелно – на специална посявка в паразитологични лаборатории.

КАК СЕ ЛЕКУВА ТРИХОМОНАЗАТА?

Metronidazole 2,0 p.o. или Tinidazole 2,0 p.o. или Metronidazole 2×500 mg за 7 дни.