Човешки папиломен вирус HPV

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ГЕНИТАЛНАТА HPV ИНФЕКЦИЯ?

Причинява се от човешки папиломен вирус – Human Papilloma Virus. Има повече от 40 типа HPV, които могат да инфектират мъжките и женските полови органи, както устната кухина, гърлото, ануса и ректума. Повечето от инфектираните дори не знаят за този факт.

КОЛКО ЧЕСТА Е HPV ИНФЕКЦИЯТА?

Смята се за най – честата полово предавана инфекция. Около 50% от полово активните са били носители на HPV.

КАКВИ СА СИМПТОМИТЕ ПРИ HPV?

Повечето носители не развиват симптоми. В 90% от случаите човешката имунна система изчиства HPV в рамките на две години. Понякога инфекцията обаче може да доведе до:

Аногенитални брадавици (островърхи кондиломи)
Започват като малки възелчета, които нарастват по брой и големина и образуват вегетации с повърхност, наподобяваща тази на цветно зеле. Появяват се седмици или месеци след контакт с инфектиран партньор, който може и да няма клинични симптоми. Ако не се лекуват, кондиломите могат да изчезнат, да персистират непроменени или да се увеличат по големина и брой.
При жените се разполагат по малките и големите лабии, навлизат във влагалището и могат да засегнат шийката на матката. При мъжете се засяга препуциума под формата на венец, гланса, уретралното отвърстие и по – рядко уретрата. И при двата пола се засягат пубиса, ингвиналните гънки, вътрешната повърхност на бедрата, както и ануса и ректума.
Кондиломите не водят до появата на карцинома.

Рекурентна респираторна папиломатоза
В този случаи брадавиците растат в гърлото.

Рак на маточната шийка
Обикновено няма симптоми, докато не е в напреднал стадий. Поради тази причина, важно е жените да извършват скринигнг за цервикална карцинома. Скрининга може да установи болестта в нейното начало и да бъде успешно излекувана.

Други HPV – свързани карциноми
Това са рак на вулвата, пениса, ануса и орофарингса.

КАК СТАВА ЗАРАЗЯВАНЕТО С HPV?

Най – често при вагинален и анален секс, по – рядко при орален.
Човек може да има HPV, дори да са минали години от заразяването. Повечето инфектирани не развиват заболяване. Ако развият, е възможно да има повече от 1 тип HPV.

КАК МОЖЕМ ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ ОТ HPV?

Съществува ваксина, която може да предпази мъже и жени от повечето типове HPV.
Кондомите могат да намалят риска от заразяване. За да бъдат по – ефективни , те трябва да се използват при всеки сексуален акт, от началото до края.
Хората могат да намалят риска от заразяване с HPV, като бъдат верни само на един партньор. Но дори тези, с един единствен партньор през целият им живот могат да се инфектират с HPV. Тогава не може да се каже дали техният партньор е бил инфектиран в миналото или в настоящето.

ИМА ЛИ НАДЕЖДЕН ТЕСТ ЗА HPV?

Няма такъв тест за мъже и жени. По – скоро се използва, за да се подобри скрининга за жени в определена възраст.

ИМА ЛИ ЛЕЧЕНИЕ НА HPV ИЛИ СВЪЗАНИТЕ С HPV ЗАБОЛЯВАНИЯ?

Няма лечение на самият вирус, но се лекуват болестите, които вируса предизвиква.
Лечението на островърхите кондиломи е с подофилин, трихлороцетна киселина, криотерапия, електрокоагулация, лазертерапия.
Лечението на карцинома е хирургично.

ИМА ЛИ ЛЕЧЕНИЕ НА HPV ЗАБОЛЯВАНИЯТА?

Приемат се имуностимулиращи и имуномодулиращи средства.