Себореен дерматит

Себорейният дерматит е често срещано хронично възпаление на кожата, протичащо със зачервяване и образуване на жълтеникави, мазни люспи.

Засягат се местата, богати на мастни жлези – т.нар. себорейни зони – границата между окосмента и неокосмената част на челото, веждите и между тях, миглите, назо – лабиалните гънки, зад ушите, между гърдите и лопатките, около пъпа, перианално.

КАКВИ СА ПРИЧИНИТЕ ЗА ПОЯВАТА НА СЕБОРЕЙНИЯТ ДЕРМАТИТ?

Генетична предиспозиция. Обикновено се засягат индивиди със себорейна, мазна кожа. Инфектиране от дрожди, наречени malassezia. Употреба на алкохол. При болни от спин задължително се появява себореен дерматит. Причините са свръхрастеж на malassezia. Сезонност. Подобрява се в летния сезон и се влошава в зимния. Неврологични заболявания. Често се среща при болни от паркинсон, инсулти, травми на главата. Употреба на андрогени.

КАКВИ СА СИМПТОМИТЕ ПРИ СЕБОРЕЕН ДЕРМАТИТ?

Различават се две форми – при деца и възрастни.

Себореен дерматит в детската възраст.

При кърмачетата често се наблюдават млечни кори (crusta lactea). Представляват жълтеникави кори от излющен епител и засъхнала лимфа по окосмената част на главата, челото, веждите и носа – горен тип себореен дерматит. В други случаи се появяват червени и залющени плаки в областта на седалището и вътрешните части на бедрата – долен тип себореен дерматит. Комбинацията между двата типа се нарича смесен тип. При него може да се обхване кожата на цялото тяло – еритродермия. При по – големи деца се появяват подобни на круста лактеа наслоени кори по главата. При тяхното отлепване се показва зчервена и влажна кожа.

Себореен дерматит при възрастни.

Засягат се себорейните зони, където кожата е зачервена и покрита с мазни жълтеникави люспи. При по -леките форми се засяга само лицето, докато при по–тежките може да се обхване кожата на цялото тяло – себорейна еритродермия. При леката форма има само залющване по капилициума – pityriasis simplex capitis (пърхот). При мъже често се засягат централните части на тялото – областта на гърдите. Представя се с окръглени розово – червени петна, покрити с жълтеникави сквами.

КАК СЕ ЛЕКУВА СЕБОРЕЙНИЯТ ДЕРМАТИТ?

Използват се салицилово олио, локални кортикостероиди и противосеборейни шампоани,приемат се антимикотични таблетки.