Кандидоза

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ГЕНИТАЛНАТА КАНДИДОЗА?

Гениталната кандидоза е заболяване на женските гениталии и на пениса при мъжа, причинено от дрождеподобни гъби от род кандида, най – често Candida albicans.

КОЛКО ЧЕСТА Е КАНДИДОЗНАТА ИНФЕКЦИЯ?

Това е най – често срещаното заболяване на женската полова система. При мъже се среща значително по – рядко. По време на бременността около 80% от жените са имали поне един епизод на кандидозна инфекция.

КАК СТАВА РАЗВИТИЕТО НА КАНДИДОЗНАТА ИНФЕКЦИЯ?

Най – честия начин на на инфектиране у човека е ендогенният. Кандидозата се развива у предразположени лица, поради активиране на тяхната собтвена флора. Нормално дрожди от рода кандида има в устната кухина, влагалището и аноректалния тракт. Предразполагащи фактори за свръхразмножаването на дрожди от рода кандида са прием на антибиотици, хормони, бременност, диабет и др.

Вторият начин на инфектиране с кандида е половият. Това става при вагинален, орален или анален секс.

КАКВИ СА СИМПТОМИТЕ ПРИ ГЕНИТАЛНА КАНДИДОЗА?

Гениталната кандидоза бива кандидозен вулвовагинит, кандидозен баланопостит и кандидозен уретрит.

Кандидозен вулвовагинит

Основен симптом е силният сърбеж и бялото течение. Дискомфортът се усилва по време на менструация и при полов акт. Течението е оскъдно, белезникаво, като пресечено мляко. Друг симптом е дизурията, която най – често се дължи на дразнене от урината на възпалената лигавица и по – рядко от наличието на уретрит или цистит. По външните полови органи е налице зачервяванеи и едем.

Кандидозен баланопостит

Протича със силен сърбеж и зачервяване, отичане и образуване на белезникав налеп по гланс пенис и препуциум. Зачервяването може да е дифузно по гланса и препуциума или на отделни еритемни петна. В последствие полулигавицата става суха, лъскава, залющена и с радиерни фисури. При по – тежките случаи се развива фимоза. Причината за развитието на кандидозният баланопостит не есамо инвазия от дрожди кандида, а и вследствие химическото дразнене от промененото pH на влагалището, което става кисело.

Кандидозен уретрит

Рядко заболяване. При мъже кандидозен уретрит обикновено се среща само при пациенти с диабет и със силно снижен имунитет.

КАК СЕ ИЗВЪРШВА ДИАГНОСТИЦИРАНЕТО НА ГЕНИТАЛНАТА КАНДИДОЗА?

Взима се материал от гениталиите и се извършва директно микроскопско изследване на нативен или оцветен с метиленово синьо препарат. Виждат се нишки и спори на кандида. Другият начин е посявка на специална среда.