Херпес Зостер

Херпес зостер е болезнен обрив по кожата, причинен от вируса на варицелазостер.

Най–често засяга възрастни индивиди след 60 години, когато има снижен имунитет,във връзка с други заболявания или прекарана наскоро вирусна инфекция.

КАКВО ПРИЧИНЯВА ХЕРПЕС ЗОСТЕР?

След прекарана варицела или след контакт с вируса на варицела зостер, той остава в латентно (спящо) състояние в нервните ганглии с десетилетия. При активизиране на вируса или при нов контакт с болни от варицела се появява херпес зостер. Факторите, които благоприятстват активизирането на вируса са отслабване на имунната система от стрес, старост или някои заболявания. Малките деца до няколко години имат антитела срещу варицела от майката, затова те рядко боледуват от варицела.

КАКВИ СА СИМПТОМИТЕ ПРИ ХЕРПЕС ЗОСТЕР?

Понякога преди появата на обрива може да има неразположение, главоболие и грипоподобни симптоми. Най – характерният симптом е силна болка и парене в засегнатия кожен участък. След около 1 ден се появяват мехури, пълни с бистра, понякога с кръвениста течност. Мехурите са групирани като гроздове върху зачервена основа по хода на някой нерв едностранно на тялото или лицето. При пукане на мехурите се появяват покрити с кори ерозии. Най – честата локализация е при засягане на някой интеркостален нерв /интеркостален зостер/. Засяга едната гръдна половина под формата на лента. На второ място по честота е херпес зостер офталмикус – засяга се едната половина на челото и съответно предната част на капилициума и клепачите, които се подуват и затварят окото. Понякога се засяга и роговицата на съответното око. Често се развива херпес зостер на едната ръка, крак, в областта на кръста, корема или шията едностранно. При силно снижен имунитет заедно с херпес зостер в определен участък се наблюдава варицелоподобен обрив по цялото тяло – херпес зостер генерализатус.

КАК СЕ ЛЕКУВА ХЕРПЕС ЗОСТЕР?

Веднага трябва да се започне с антивирусен медикамент,който има важно значение за бързо преминаване на болковия синдром и обрива. Приемат се и витамини с невротропно действие, болкоуспокояващи и локални средства.