Псориазис

Псориазисът е хронично, възпалително заболяване. Съществуват различни методи на лечение намаляващи тежестта на симптомите и подобряващи качеството на живот на пациента. Честотата на заболяването е от 1 до 3 процента от населението.

Причини за заболяването

Етиологията на псориазисът е неизяснена.Установено е наследствено предразположение. Възпалителният процес и участието на имунната система, заемат основна роля в патогенетичните механизми. Влияние върху заболяването оказват климатичните фактори, травмата, употреба на алкохол и някои медикаменти, както и психическия стрес.

Как се развива заболяването?

В началото се появява червена окръглена плака, която в последствие задебелява и се покрива със светли люспи. Най-често засяганите кожни участъци са лактите, коленете и скалпа. По-рядко псориазисът засяга ноктите и ставите – т. нар. псориатичен артрит.

Как се формират кожните лезии?

Най-горният слой на кожата се състои от кератинизирали, мъртви клетки, които се подменят непрекъснато. Новите клетки се появяват в най-долния (базален) слой и постепенно се преместват към повърхността, като избутват надлежащите клетки навън. В псориатичната кожа този процес е значително по-кратък и базалните клетки се делят по-бързо. Кератинизиралите клетки не могат да отпаднат своевременно, което води до формиране на сквами. Заболяването протича хронично-рецидивиращо ,обикновенно с подобрение през лятото и влошаване през зимата.

Лечение на псориазиса

Хидратирането на кожата е сновната част от терапията. В по-тежки случаи се прилагат различни методи на лечение: облъчване с ултравиолетова светлина, в комбинация с псоралени или вани със соли, различни локални и системни средства. Болните от псориасис трябва да използват специални измиващи средства с подходящо рН. Ваните с масла и соли подпомагат оздравителния процес, чрез премахване на сквамите и потискане на възпалението.

Използват се различни комбинации от локални и системни средства и ултравиолетова светлина. След бани със соли във висока концентрация се прилагат UVB-лъчи (300-320 nm). Този метод на лечение наподобява балнео-фототерапията на Мъртво море и показва добри терапевтични резултати. Облъчването с UVA радиация се комбинира със локално или системно приложение на псоралени (PUVA).