Еризипел / Червен вятър

Еризипел е възпаление на кожата и лимфната система, причинено от бактерии.

КОИ СА ПРИЧИНИТЕ ЗА ПОЯВА НА ЕРИЗИПЕЛ?

Причината за заболяването е инфектирането със стрептококи.Изолират се и други микроби /стафилококи,псевдомонас аерогиноза/, което става най – често при нарушение целостта на кожата при гъбички на ходилата или при честото триене на носа при хрема. Това е т.нар. екзогенен път на заразяване. При често рецидивиращия еризипел инфекцията е ендогенна. Причините за него са не добре лекувани предшестващи инфекции или предразполагащи фактори – най–често лимфен застой на подбедриците и отслабена имунна система.

КОИ СА СИМПТОМИТЕ ПРИ ЕРИЗИПЕЛ?

Започва с повишена температура, втрисане и поява на топла, лъскава, червена плака, с ясно ограничен ръб. При по–тежките форми, върху тази червена плака може да се образуват мехури или хеморагии. Най–честата локализация е предната повърхност на подбедрицата, на второ място е лицето, където започва от носа или едното ухо и постепенно обхваща цялото лице. Еризипел може да се появи и на ръката, обикновено след резекция на млечната жлеза при карцином.

КАК СЕ ЛЕКУВА ЕРИЗИПЕЛ?

Лечението е с антибиотици, най – добре инжекционно. Трябва да се знае, че често срещаното изписване на перорални антибиотици в ниски дози води до не добре излекуване на еризипела и е предпоставка за развитие на последващи еризипели и траен лимфен застой, особено ако се касае за засягане на подбедриците. Локално се използват студени компреси, за повишената температура – антипиретици.