Микоплазми и уреаплазми

Микоплазми и уреаплазми-патогени често предавани при сексуални контакти,могат да причинят сериозни заболявания

Въпреки че видовете Mycoplasma hominis и Ureaplasma често се откриват в долните урогенитални пътища на здрави възрастни,те могат да предизвикат урогенитални заболявания. Последните проучвания с PCR/ДНК/ анализи разширяват разбирането за местата на микоплазмена локализация в човешкото тяло.  Мycoplasma ферментани е доказана в гърлото на деца с пневмония и в синовиалната течност на пациенти с ревматоиден артрит . Мycoplasma гениталиум се намира в долните урогенитални пътища на мъже с уретрит и жени с цервицит и тазово-възпалителна болест. Мycoplasma penetrans се открива в урината на деца и хомосексуални мъже, заразени с ХИВ, но клиничното и значение не е доказано .

Най-новият микоплазмен вид, който е  открит при хора, е Mycoplasma amphoriforme, организъм, в долните дихателни пътища на имуносупресирани лица с хроничен бронхит.  Истинската му роля като човешки патоген все още не е проучена.

При хората, видовете Mycoplasma и Ureaplasma могат да се предават чрез директен контакт между гостоприемниците (т.е. венерически: генитално към генитално или от орален към генитален контакт), вертикално от майка към потомство ( при раждане или в утробата), или  чрез трансплантирани тъкани.Респираторните/дихателни/ инфекции, причинени основно от Mycoplasma pneumoniae , обикновено се предават чрез респираторни аерозоли.

  1. urealyticumиM. genitalium са причинители на нехламидиален негонококов уретрит при мъжете.Ureaplasma  причинява  уретрален синдром при жени,но за Mycoplasma hominis досега това  не е доказано.   Уреаплазма е изолирана от епидидимен аспират от пациент с остър епидидимо-урертит. Mycoplasma hominis е изолирана от горния пикочен тракт на пациенти,със симптоми на остър пиелонефрит,при 5% от случаите.

Видовете Mycoplasma не причиняват вагинит, но могат да пролиферират и да усложнят бактериалната вагиноза. M hominis е изолирана от ендометриума/матката/ и фалопиевите тръби при  10% от жените със салпингит/възпаление на яйчниците/; Мyc. гениталиум може  да участва във възпалителни заболявания на таза и цервицит. Видовете уреаплазма могат да причинят възпаление на плацентата и да нахлуят рано в амниотичната торбичка, причинявайки персистираща инфекция при бременни и риск от преждевременно раждане. M hominis е установена при 10% от жените с фебрилен аборт, но не при афебрилни жени, които са имали аборти или от здрави бременни жени. Подобни наблюдения са направени и за видовете Ureaplasma .

Колонизирането на кърмачетата с генитални микоплазмени организми може да се получи от  майката, по време на раждането или чрез директна инвазия на плода в утробата. Вродена пневмония, бактериемия, менингит и смърт са възможни при кърмачета с много ниско тегло при раждане и с Ureaplasma или Mycoplasma инфекция на долните дихателни пътища.

Проучвания при експериментални инфекции, използващи модели от нечовешки примати, показват, че Ureaplasma в амниотичната течност предизвиква повишаване  на провъзпалителните цитокини, левкоцити и простагландини, потенциално допринасящи  за белодробното увреждане на плода.

И двата вида M hominis и Ureaplasma са изолирани от майчината кръв,  от пъпната връв и неонаталната кръв. И двата организма могат да нахлуят в цереброспиналната течност  и да индуцират плеоцитоза. М ферментани е открита в чиста култура от плацента и амниотична течност в присъствието на възпаление, но проучванията не потвърждават значимостта и при новородени.

И двата вида Mycoplasma и Ureaplasma могат да причинят  заболяване на ставите и дихателните пътища с бактеремично разпространение, особено при хора с намален имунитет, което показва значението на хуморалната имунна система в защитата на гостоприемника срещу тези организми.  Видовете уреаплазма са най-честата небактериална етиология на инфекциозния артрит при лица, които са хипогамаглоглолинемични.Има доказани случаи с  Myc.hominis бактеремия ,след бъбречна трансплантация, травми и манипулации в уретрата. Този организъм е открит и при хирургични инфекции на рани, от перикардни изливи,ендокардит, подкожни абсцеси. И двата вида организми могат да причинят остеомиелит.

М fermentans, M hominis и Ureaplasma могат да бъдат открити с култура или PCR/ДНК тест/ в синовиалната течност на лица с ревматоиден артрит. Точният им принос за това заболяване не е доказан. Производството на уреаза от видовете Ureaplasma е механизъм, чрез който тези организми могат да произвеждат камъни в  уринарния тракт.

М fermentans, M penetrans, M pirum и други микоплазмени инфекции при хора, заразени с ХИВ, са обект на  внимание и дебат. Микоплазма ферментирани също е открита при възрастни пациенти със СПИН и пневмония  в  бронхоалвеолни промивни течности.Изглежда инфекцията на дихателните пътища с М ферментани не е непременно свързана с имунната недостатъчност, но може да се държи като опортюнистичен респираторен патоген.