Скабиес(Краста)

В медицинската литература крастата е известна с името „скабиес”. Това е инфекция, която се предава от човек на човек при директен контакт и се предизвиква от вид кърлеж.

Причинител на крастата

Заболяването се причинява от вид кърлеж, наречен sarcoptes scabiei. Мъжките и женските кърлежи се различават както по структурата си, така и по възможността си да предизвикват заболяване при човека. Истинският паразит при човека е женският кърлеж. След оплождането той си пробива малки тунелчета в най-горния слой на кожата, в който снася яйцата си. От тях впоследствие се развиват младите паразити.

Заразяване с краста

Крастата е типично паразитно заболяване. Тя се предава при директен контакт – полов, при ползване на общо легло, на общи дрехи и др. Тя задължително се предава при директен контакт с инфектиран човек. Много рядко е възможно човек да се инфектира с краста и от заразено животно, например куче, но тогава оплакванията са много по-слабо изразени и нетипични, което забавя поставянето на правилна диагноза и адекватно лечение.
Клиничните прояви на крастата
Най-често кожните промени имат определена локализация, което улеснява разпознаването на крастата. Обривите са разположени между пръстите на ръцете, по вътрешната повърхност на китките, около лактите, около гръдните зърна и пъпа, по половите органи и по бедрата. При децата често проявите се откриват по дланите и ходилата.
В засегнатите кожни участъци се установяват белезникави линийки с дължина от няколко милиметра до 1-2 см.
Обичайно кожните промени са съпроводени със силен сърбеж, който особено се засилва вечер. В резултат на разчесването се появяват обриви и одрасквания.
Възможно е върху засегнатите кожни участъци да се развие и допълнителна бактериална инфекция.

Лечение на крастата

Лечението на крастата рядко създава усложнения, но е важно диагнозата предварително да бъде потвърдена от дерматолог. Спазвайте всички препоръки, които Ви даде лекарят. Лечението се провежда с лекарства за намазване на цялата кожна повърхност без лицето. Важно е да спазвате препоръките на лекуващия лекар, но като правило лечението се провежда в три последователни дни. Намазването се прави два пъти в денонощието – сутрин и вечер. Маже се цялата кожа от шията до петите, включително кожата на гениталиите и между пръстите на ръцете и краката. Не е добре да къпете тялото между отделните намазвания до завършване на лечението. След приключване на лечението тялото се измива, а спалното бельо и дрехите, които са били в контакт с кожата – се изпират при висока температура и се изглаждат. Останалата част от дрехите, т.е. връхните/които не могат де се перат/, се оставят на проветриво място/за 10 дни . Важно е лечението да се провежда едновременно при всички членове на семейството или колектива, за да не настъпи впоследствие повторно инфектиране.