Рак на кожата

Кожни тумори: какво представляват?

Ракът на кожата е най-често срещанията рак. Първите признаци са относително безобидни образования по кожата – леки повърхностни „дефекти“, „незарастваща раничка“, засилена пигментация или нарушено пигментиране. Те са предупредителен сигнал за потенциален риск от развитие на рак на кожата. Ако вече сте забелязали поява на такива промени, е желателно да се консултирате с дерматолог.

Ракът на кожата може да бъде:

1. Рак на кожата от немеланомен тип:

– спиноцелуларен карцином (SCC) – рак на кожата, който се развива от кератиноцити, често върху предшестващи преканцерози.

– базоцелуларен карцином (BCC) – рак на кожата, който се развива от базални клетки на епидермиса

-други – другите видове рак на кожата са редки.

2. Меланома малигнум – този тип рак се развива от клетките, произвеждащи пигмента меланин (меланоцити).

Някои злокачествени тумори могат да се разпространяват (метастазират) и в други органи на тялото. Това се случва особено често при наличие на тумор от типа на меланома малигнум. При тумори от спиноцелуларен вид (SCC) метастазирането е в около 20% от случаите, поради което има много голяма вероятност за пълно излекуване.

Как се развива ракът на кожата?

Актинична кератоза (АК)

Обикновено се минава през „ранен стадий“, който се нарича „актинична кератоза“. Появяват се малки розови или червени петна с груба повърхност (лезии), предимно по участъците от кожата, които най-често са изложени на слънце – по лицето, ушите, скалпа, врата, горната част на дланите, ръцете, гърба и устните.
Тези лезии са преканцерози и имат потенциал да се превърнат в спиноцелуларни карциноми (SCC). Ето защо е важно да се диагностицират от дерматолог и да се започне ранно лечение и превенция.

Спиноцелуларен карцином (SCC)

Това обикновено са „дефекти“ (лезии), които са по-люспести и стърчат над повърхността на кожата и кървят при допир. Те често се появяват по кожата на главата и по врата, и имат склонност да се развиват по ушите, устните и горната част на дланите и ръцете.

Ско се лекуват навреме, спиноцелуларните карциноми са лечими. Ако обаче, туморът навлезе дълбоко в кожата, той може да се разпространи до лимфните възли и те трябва да се отстранят. При закъсняло и неуспешно лечение, туморът продължава да се разпространява навътре и може да доведе и до смърт.

Базоцелуларен карцином (BCC)

Базоцелуларните тумори се развиват най-често в изложените на слънце участъци на кожата, но могат да се появят и на други места. Обикновено се появяват като малки, розови подутини или релефни петна, но могат също да наподобяват атрофия на кожата или белези. Ако не се лекува, тази област от кожата ще започне периодично да се „отваря“, да кърви или да образува коричка. Базоцелуларните тумори се развиват бавно и рядко засягат други органи на тялото. Но ако не се лекуват, могат да причинят голямо увреждане в областта на кожата, където са се появили, имат деструктивно действие.

Меланома малигнум

За разлика от спиноцелуларния и базоцелуларния карцином, меланома малигнум обикновено се появява като кафяво петно с неправилна форма или променяща се бенка, която се е възпалила. Ако се прегледа и диагностицира от дерматолог навреме, тя обикновено се лекува. За съжаление, много често това не се случва: меланома се открива случайно и прекалено късно – когато вече се е разраснал в дълбочина и е засегнал други органи на тялото. Това може да доведе до смърт.

В Западна Европа дерматолозите от години препоръчват просто правило (ABCD), по което всеки човек може да прецени дали една бенка е „рискова“ и трябва да се консултира със специалист:

 • А – asymmetric (асиметричен) – бенката е с асиметрична (неправилна) форма, т.е. не е кръгла
 • B – border (граница) – бенката има неправилни очертания
 • C – color (цвят) – цветът не е еднакъв; има тъмни, почти черни или черно-лилави оттенъци
 • D – diameter (диаметър) – бенката е > 0,5 mm

Правилото е: ако имате бенка, която отговаря на 3 от четирите критерия по-горе (A, B, C или D), посетете дерматолог! Особено важно е да се консултирате, ако бенката не е изглеждала „опасна“ досега (по правилото ABCD), но изведнъж започне да променя цвета си към черно!

При кои хора има по-висок риск да се появи немеланомен тип рак на кожата?

Немеланомният рак на кожата (BCC и SCC) се появява по-често с напредване на възрастта. Статистиката в световен мащаб от последните години показва, че над 7 от 10 случая настъпват при хора на възраст над 60 години.

Напоследък обаче, все повече се увеличава броят на младите пациенти, при които се развива немаланомен рак на кожата.

Увреждане на кожата от слънцето

Основният рисков фактор, който „уврежда“ кожата е слънчевото излъчване и по-специално ултравиолетовите лъчи (UV-лъчи), които достигат повърхността на Земята. Счита се, че те са причината за поява на около 9 от всеки 10 случаи на немеланомен рак на кожата.

При хората, които имат светла кожа, има най-голям риск от поява и развитие на кожни тумори. По-тъмната кожа съдържа много повече меланин, който я предпазва от вредното влияние на UV-лъчите.

Независимо от цвета на кожата, децата са много по-уязвими от възрастните, тъй като тяхната кожа е значително по-тънка и имунната им система все още е в процес на развитие. Няколко тежки слънчеви изгаряния – особено в детска възраст – увеличават риска от поява на дерматологични проблеми и рак на кожата в по-късна възраст.

Не забравяйте, че увреждането на кожата може да настъпи много години преди да се развие рак!

Рискът за развитие на кожен тумор от немеланомен вид, вследствие на хронично облъчване с UV-лъчи, е много висок за хора с:

 • фамилна предиспозиция (наличие на кожни тумори в семейството)
 • вече съществуващи и/или оперирани в миналото кожни тумори
 • отслабена имунна система – поради заболяване, имуносупресия с медикаменти( например при органна трансплантация, лечение на ревматични или други хронични възпалителни заболявания)
 • някоои редки наследствени нарушения са свързани с повишен риск – албинизъм, ксеродерма пигментоза, синдром на Горлин и други

Какво можете да направите за да намалите риска ?

 • Носете плутно тъкани дрехи, включително ризи и панталони с дълги ръкави, качествени слънчеви очила и широкополи шапки
 • планирайте дейностите си на открито, така че да избягвате излагане на слънце между 11 и 15 часа, когато слънчевите лъчи са най-силни.
 • избягвайте солариумите и шезлонгите
 • използвайте слънцезащитни продукти всеки ден, като не забравяте най-откритите области на тялото – лицето и врата, горната част на дланите и ръцете.