Мултиформена еритемa (Erythema exudativum mutiforme)

Мултиформената еритема е кожно-лигавичнo заболяване, с полиетиологична генеза, която протича с полиморфни обриви по кожата (най-разнообразни) и засяга много често видимите лигавици и сравнително рядко други органи и системи.

ЕТИОЛОГИЯ И ПАТОГЕНЕЗА
Най-честите причини за нейното възникване са:
– инфекции ( в над 40% от случаите) – herpes simplex (в 15% от случаите), Mycoplasma pneumoniae (в 10% от случаите) и др.
– медикаменти (в над 30% от случаите) – сулфонамиди, пиразолонови препарати, барбитурати и др.
– общи заболявания – висцерални карциноми, улцeрозен колит и др.
– идеопатични форми – с неясна причина

КЛИНИКА
Мултиформената еритема започва обикновено остро, с поява на симетрично разположени обриви по гърба на китките и ходилата, външната повърхност на предмишниците и подбедриците, страничните части на шията и лицето, а при по-тежки форми и видимите лигавици (уста, конюнктиви, гениталии и анус). Характерни са кръгловати еритемоедемни обриви (зачервени оточни участъци на кожата изпъкнали над околната повърхност на кожата), с вид на кокарда или ирис – с по-светла розово-червена периферия и тъмен червеновиолетов център, в който често се развиват везикули (мехурчета) и були (големи мехури). След тяхното разкъсване остават секретиращи ерозии. Обривите имат склонност към сливане. По лигавиците се образуват първоначално субепителиални були, които бързо се разкъсват и се откриват ерозии с белезникав налеп. Общото състояние на пациентите при мултиформната еритема е нарушено, като е налице повишена температура, отпадналост, намалена работоспособност, болки в ставите и др.

Клинични форми:
– леки форми – при тях се наблюдават само кожни прояви.
– средно-тежки форми – при тях има енантем по лигавицата на устата и другаде, с наличие на умерено висока температура.
– тежки форми – с наличие на огромни мехури или хеморагични (кръвоизливи) промени на кожата, със засягане лигавицата на устата (в 100%), очите (в 90%), гениталиите (в 60%), белите дробове – с развитие на пневмонии ( в около 20%), които се придружават с висока температура, с поява на полисерозит (възпаление на серозните обвивки на органите), с възпаление на ставите и др.
При мултиформената еритема се наблюдава и тежката генирализирана форма известна като синдром на Stevens-Johnson. Tози синдром се характеризира с повишена температура, гадене, повръщане, възпаление на бронхите, кашлица, пневмонии, ендокардит, вулвовагинити, мултиформена еритема, цистити, засягане на стомашно-чревния тракт, бъбреците, матката, ностната лигавица, очите и др.

ПРОГНОЗА
При леките случаи прогнозата е добра и мултиформената еритема преминава за 2-3седмици. При тежките форми прогнозата е сериозна, особено при нелекувани болни, смъртност от 5-15%.

ДИАГНОЗА
Кожна биопсия, бактериологични, алергологични и други методи за изследване.

ЛЕЧЕНИЕ
Лечението се определя в зависимост от причината и параклиничните изследвания. При преценка на дерматолог се използват :

локално – кортикостероидни лосиони или кремове.
общо – при леки форми антихистаминови препарати, нестероидни противовъзпалителни средства (Aspirin), vitamin C, при данни за вирусна инфекция – антивирусни средства, а при бактериални инфекции – антибиотици (тетрациклини, макролити). При тежките форми се използват кортикостероиди в комбинации с широкоспектърни антибиотици. При болезнени ерозии в устната кухина – включване на венозен източник за вливане на електролити, витамини и осъществяване на парентерално (венозно)хранене.